dutchbaby4

Dutch baby pancake

Hezký pátek! Víkend je skoro tu, tak proč nezačít sobotní ráno krásně nadýchanou a jemnou palačinkou? Její příprava je navíc super jednoduchá, a to i přesto, že výsledek vypadá jako opravdové mistrovské dílo. Palačinky můžete servírovat s řeckým jogurtem a čerstvým lesním ovocem, s pečenými švestkami, anebo si je jen lehce pocukrujte a pokapejte citronovou šťávou. Jediné, co je třeba nepodcenit, je svolání celé rodiny včas ke stolu, protože když palačinku vyndáte z trouby, je krásně nafouknutá! Ale jen na pár vteřin! Pak zase rychle splaskne, tak abyste náhodou o tenhle zážitek někoho nepřipravili. Krásný víkend!

Na 2–4 porce
Doba přípravy: 35 minut

4–6 švestek
1 lžíce domácího vanilkového cukru
85 g dobrého másla
4 větší vejce
120 ml 30% smetany
60 g hladké mouky, (prosáté)
2 lžíce třtinového cukru
moučkový cukr na posypání
kousek vanilkového lusku
1 kelímek řeckého jogurtu

1. Předehřeju si troubu na 220 °C. Švestky omyju a rozpůlím. Nasypu je do rendlíku s vodou (½ hrnku) a lžící vanilkového cukru, přidám kousek vanilkového lusku a vařím je do změknutí, trvá to 10 až 15 minut. Mezitím si připravím pánev o průměru cca 25 cm, dám do ní máslo a vložím ji do středu trouby.

2. Vejce, smetanu, mouku a třtinový cukr dám do mixéru a pořádně promixuju, aby bylo těsto krásně našlehané. Je to záležitost 1 nebo 2 minut. Pak ho naliju do pánve s rozpuštěným máslem a vrátím do trouby. Palačinku peču zhruba 20 minut, musí být hezky nadýchaná, se zlatými okraji. Postupně se zvětšuje a krásně zlátne, vážně je to lepší než film!

3. Nakonec ji poprašte vanilkovým cukrem a servírujte s jogurtem a svařeným ovocem. Krásné víkendové ráno, a tleskejte si!

dutchbaby2

dutchbaby3

dutchbaby5

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *